Ansökan om Förhandsbesked

Nu (för typ 3-4 veckor sedan) har det kommit liv i ansökan om förhandsbesked. Vi fick ett brev där Östhammars kommun förklarade att de inte kan godkänna våran ansökan med anledning till att tomtstorleken är för lite. Kommunen ställer krav på minst 2500 kvm per tomt. Typiskt att sådana grejer kommer på en fredag!

Efter lite sökning på nätet fick jag fram en möjlig anledning varför: det ska kunna byggas vatten och avlopp utan att det blir problem med att t.ex. avloppen förorenar dricksvatten.

Direkt på måndag ringde jag till medarbetaren som skickade brevet. Det enda jag kommer fram till att han inte är på plats och återkommer kl 11. Nästa försök vi denna tid resulterade i inget bättre, han var inte anträffbart: “K. är på tjänsteärende och återkommer kl 16.”. Detta klockslag på en kommun kan bara betyda att det gäller att ringa på nästa dag.

Jag ville dock prata med någon i alla fall även om sista dag för att återkoppla till brevet ligger fyra veckor framåt. Efter lite väntande vid växeln försökte hon att koppla mig vidare till någon annan. Det gick “sådär” – ingen svarade där heller. Jag lämnade i alla fall ett meddelande på telefonsvararen, kanske att detta hjälper.

Hon ringde verkligen tillbaka efter ett tag och jag fick veta att K. är på semester och åter först den 7:e juli. OK, bra att veta. Hon kunde däremot förklara så mycket som att det kan väl hänga huvudsakligen ihop med krav på vatten och avlopp (som jag redan visste/förmodade). Det bästa vore om jag pratar med en på vatten- o avloppsavdelningen. De skulle ringa tillbaka – vilket inte hände.

Ny dag, nytt försök. Nu fick jag tag på kvinnan och frågade om möjliga alternativ gällande avloppslösningar som skulle leda till ett positiv besked. Hon vågade inte riktig lovar något om det hjälper ifall man skulle göra en lösning med slutet tank eller ha en gemensam vatten/avlopp. I alla fall skulle jag skriva ihop mina motiveringar och skicka detta till K.

Vad bra, detta efter en hel vecka letande, väntande och fram- och tillbaka “möjligtvisa” svar.

Så skrev vi ned alla våra motiveringar och skickade iväg de. Den 7:e juli var K. tillbaka och ringde upp mig. Jag behövde förklara en gång till hela historien varför vi ville ha avstyckningen som en egen del istället för att lägga det ihop med våran befintlig tomt, att vi inte kommer få mer tomtyta osv. Han förstått det tills slut men kunde bara svara med att kommunen ville ha en glesare bebyggelse på landsbygden – därför deras krav på ytan.

Jag frågade om de alternativen vi har nu: ställa in ärenden (800kr), få ett negativ besked (3200kr) som sedan går att överklaga. Inte helt nöjd med detta kollade jag alternativen att lägga ihop båda tomter. “Ja, det skulle fungera, men då behöver jag inte ett förhandsbesked”. “Varför inte det?” undrade jag. Han fick in ett (annat) ärende på bordet där han antog att det redan finns ett giltigt besked för våran befintlig tomt. Jag förklarade att det inte finns ett sådant, det han fick från Lantmäteriet avser gränsförrättningen. “OK, i så fall behöver ni verkligen ansöka om förhandsbesked” :/

Vi skulle skicka en förklaring hur vi ville fortsätter med våran ansökan så snabbt som möjligt ifall vi ville vara med att kunna få ett utlåtande redan under augusti (nämnden sammanträder i mitten av augusti igen). Då uppdaterade jag skissen och skrev en till motivering om hela saken.

Som svar på detta fick vi ett formellt brev – som skickades till alla grannar också – med information om att vi har ansökt om att bygga på tomten samt en skiss med den tänkta placeringen av ett blivande hus. Problemet är bara att det var den gamla skissen som endast avser avstyckningsdelen men inte våran uppdaterade skiss. Då ringde jag dagen efter för att kolla med K. hur det kommer sig. Han menade att det inte är problem eftersom markeringen ändå bestämmer bara den “ungefärliga placeringen”. Hoppas vi att det stämmer. Vi undrade dessutom att endast en av oss fick brevet.

Ännu en vecka senare fick vi nästa brev, den här gången adresserat endast till mig. Innehållet fanns information om att Samhällsbyggnadsnämnden har skickat in remiss till Upplands Energi. Hoppas det är OK och de få rätt skiss osv. så vi inte behöver yttra oss till det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *